Миття рук захищає від хвороб
Дата: 06.05.2025 15:06
Кількість переглядів: 14
Руки є одним із основних факторів ризику поширення хвороботворних мікроорганізмів. На шкірі рук людини постійно знаходиться від 100 до 1000 мікроорганізмів на 1 квадратний сантиметр.
70% інфекційних хвороб, викликаних вірусами, бактеріями, грибками та паразитами, передаються через недотримання правил гігієни рук.
Коли потрібно мити руки із милом:
- перед приготуванням та прийомом їжі;
- після відвідування туалету;
- після того, як прийшли з вулиці;
- коли руки візуально забруднені;
- після контакту з домашніми улюбленцями та їхнім кормом;
- до й після обробки порізу або рани;
- після зміни підгузників дитині;
- після контакту зі сміттям;
- після кашлю або чхання;
- після потрапляння на руки будь-яких біологічних рідин людини (кров, сеча, блювотні маси)
Як правильно мити руки: покрокова інструкція
- Змочіть руки водою.
- Нанесіть необхідну кількість рідкого мила, аби покрити ним всі поверхні рук, але не менше 1 мл;
- Потріть руки долоня об долоню.
- Потріть правою долонею по поверхні лівої руки з переплетінням пальців й навпаки. Аналогічно потріть долоню об долоню з переплетінням пальців й навпаки.
- Зчепіть пальці й потріть їх.
- Ретельно потріть великі пальці лівої та правої рук.
- Потріть долоні пальцями по колу.
- Змийте водою.
- Витріть руки одноразовим паперовим рушником, за відсутності – індивідуальним тканинним. Використання останнього не підходить для великої кількості людей.
- Закрийте кран паперовим рушником, адже перед цим ви його відкривали брудними руками.
- Усе, ваші руки чисті!
Кам’янське відділення
ДУ «Черкаський обласний центр контролю
та профілактики хвороб Міністерства охорони
здоров’я України»